• Skip to content

kainuunmusiikkijuhlat.fi

Main navigation

  • Etusivu
  • Paikallinen musaskene
    • Kouvolan musiikkikuviot
    • Lapin maisemista maailmalle – pohjoisen bändejä
    • Keravalla kajahtaa Lapilasta Aurinkomäelle
  • Festivaalit
    • Valofestivaalien suosio kasvaa Suomessa
    • Kajaanilaisia festivaaleja Kainuussa
  • Musiikkiuutiset
    • Keikkapaikkojen katoaminen vaarantaa musiikkialan
    • Hyvä musiikki siivittää pelaamista
    • Nimikkopelit menestyksen merkkinä

Keravalla kajahtaa Lapilasta Aurinkomäelle

 

Eräs lahjakas nykypäivän sanoittaja kynäili aikoinaan lukion äidinkielen esseessään Keravan sijoittuvan Suomi-neidon alapäähän. Totuus kuuluu taiteilijoiden suusta. Opiskeluaikojensa jälkeen Raivo on runoillut lyriikat keravalaisen MAUSTA-5-punkyhtyeen viisuihin säästelemättä suorasukaisia ja rehellisiä sanojaan. Verbaliikan maestroa on aiemminkin kuultu estradeilla muissa yhteyksissä. MAUSTA-5 levyttää Lapila Recordsille, jonka kulttuurityöstä hyötyvät myös sellaiset yhtyeet kuin The Skoogie Boys, niin kutsuttua sunshine rockia soittava Flophouse Phonics sekä Space Lizard. Kerava lukeutuu niihin kaupunkeihin, jotka synnyttävät suomalaiseen musiikkikenttään omalaatuista ja tinkimätöntä sisältöä. Kaupungin maine jonkinlaisena junttijukolana ei ole mitenkään kiveenhakattu asia.

Keravan kiviaika

Jokainen suomalainen thras- eli rässimusiikin kuuntelija tietää, keitä ovat Roope Latvala, Janne Joutsenniemi, Markku ”Nirri” Niiranen, Pekka Kasari ja Jiri Jalkanen. Kyseessä on Stone, 1980-luvun puolivälissä alkunsa saanut legendaarinen thrash/speed metal -yhtye. Tampereen Pakkahuoneella vuonna 1988 kuvattu keikkataltiointi näyttää nuoren Stonen vastaanpanemattomassa iskuvoimassa pientä huumorinpilkahdusta unohtamatta. Kappaleiden nimet vääntyvät ohjelman tekstityksessä hupaisiin muotoihin, kuten Get Stoned -kappale ruotsalaismuotoon Bli Stend Igen. Entä tunnetko stygen nimeltä Brain Sausage? Esikoisalbumillaan Stone coveroi Europen Final Countdownia kappaletta kunnioittavan nimimuunnoksen alla suloisen epävireisin sävelin. Keravan kaupunki päätti palkita kivimiehensä Aurinkomäelle pystytettävällä patsaalla, ja yhtyeen tarina on paketoitu toimittaja Ari Väntäsen toimesta kiinnostavaksi kirjaksi. Vaikka muusikoiden siviilielämä ei ulkopuolisille kuulukaan, osoittavat keravalaislähtöiset miehet olevansa käsistään käteviä muissakin kuin soittohommissa. Eräs yhtyeen jäsenistä tekee erinomaista työtä esimerkiksi messurakentamisen merkeissä Fair Factory Oy:n riveissä.

Marraskuu on Keravan parasta antia

Tiedätkö, miksi Kerava ääntyy Sherwoodiksi? Syy tähän juontuu kaupungin ruotsinkielisestä Kervo-nimestä. Sanojen vääntäminen ja muuntaminen vaikuttaakin olevan peräti paikallinen tapa. Hassut anagrammit tai muu kieli poskessa hupailu ei sentään kuulu keravalaisen Marraskuu-yhtyeen tyyliin. Sen sijaan Markku Saarinen laulaa komeasti kultaisesta sydämestä ja tiestä, joka toivottavasti johtaa bändin muuallekin Suomeen viimeistään seuraavan albumin myötä. Marraskuun rumpali Markus Vainio soitti aikoinaan Unabomber SF:ssä. Uransa jo 2000-luvun alussa lopettaneen Unabomber SF:n vokalisti, lauluntekijä Juhani Orismaa mainitsi haastattelussa yhtyeen sloganiksi lähiöangstin, joka selittää keravalaisten yhtyeiden raivokkuutta. Sanonta kuuluu ”Ihminen voi lähteä Keravalta, mutta Kerava ei lähde ihmisestä ”. Sama pätee musiikkiin – musiikki säilyy niin soittajissaan kuin Keravallakin.

Copyright © 2021 · Author Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in